Aluminium rolluiken

Aluminium, een lichtgewicht en duurzaam metaal, biedt uitstekende bescherming wanneer het wordt gebruikt voor rolluiken. De toevoeging van schuim in de aluminium lamellen verbetert de isolatie aanzienlijk, zowel op thermisch als akoestisch vlak, wat resulteert in een betere bescherming dan kunststof.

Prijzen aluminium rolluiken

Wat is de prijs van een aluminium rolluik? De kosten variëren afhankelijk van de gekozen bedieningsmethode en het type rolluik. Bovendien zijn er verschillende extra opties beschikbaar die de prijs verder beïnvloeden.

Over het algemeen zijn aluminium rolluiken gemiddeld twee keer duurder dan PVC rolluiken. Maar deze hogere prijs wordt gecompenseerd door tal van voordelen. Reken op een prijs tussen €150 en €250 per vierkante meter, exclusief bediening. Handmatige bediening voegt doorgaans slechts €20 tot €25 toe aan de kosten, terwijl elektrische bediening meestal tussen de €100 en €250 ligt. Hierdoor kan de totale prijs snel oplopen tot €250-500 per vierkante meter.

Voordelen en nadelen aluminium rolluiken

Ontdek hier de diverse

Voordelen 

  1. Aluminium staat bekend om zijn robuustheid, waardoor deze rolluiken uitstekend bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden zoals hagel, vorst en wind. Ze hebben een hogere weerstand dan rolluiken gemaakt van hout of PVC, wat resulteert in een langere levensduur van ongeveer 25 jaar.
  2. Vanwege de kracht en het aanzienlijke gewicht van aluminium, bieden deze luiken uitstekende bescherming tegen inbraak. Het gewicht vormt namelijk een obstakel voor dieven, waardoor de lamellen ook strakker op elkaar sluiten, waardoor het moeilijk is om een opening te vinden. Bovendien genereren aluminium rolluiken meer geluid bij een inbraakpoging. Deze kenmerken maken deze rolluiken met name populair bij commerciële instellingen en bedrijven.
  3. De aluminium rolluiken zijn niet alleen modern qua uitstraling, maar ze voegen ook een vleugje eigentijdse elegantie toe aan elke ruimte waarin ze worden geïnstalleerd. Hun strakke lijnen en verfijnde afwerking dragen bij aan een stijlvolle ambiance, terwijl ze tegelijkertijd functionaliteit en duurzaamheid bieden.
  4. Aluminium rolluiken bieden uitstekende isolatie, beter dan hun PVC tegenhangers. Dit komt doordat de aluminium lamellen zijn voorzien van een polyurethaan schuimlaag, wat zorgt voor een verbeterde isolatiewaarde. Hierdoor kunnen de rolluiken niet alleen de warmte beter vasthouden of buiten houden tijdens de winter en zomer, maar dragen ze ook bij aan het verminderen van je energierekening. Bovendien bieden ze goede geluidsisolatie, waardoor je ook kunt genieten van een rustiger binnenklimaat.

Nadelen 

  1. De rolluiken produceren aanzienlijk geluid bij het openen en sluiten. Bovendien kan het geluid van harde regen of hagel op de lamellen als hinderlijk worden ervaren door sommige mensen.
  2. Aluminium rolluiken kennen over het algemeen een hogere prijs dan PVC rolluiken. Dit komt voornamelijk doordat aluminium rolluiken vaak op maat moeten worden vervaardigd, aangezien er over het algemeen minder vraag naar is. In tegenstelling hiermee zijn er diverse prefab modellen van PVC rolluiken beschikbaar. Voor particulieren zijn aluminium rolluiken vooral aantrekkelijk wanneer er behoefte is aan rolluiken met grotere afmetingen, zoals voor brede ramen.
  3. Door het zwaardere gewicht is handbediening uiteraard ook zwaarder. En wanneer je kiest voor automatische bediening is dit geen probleem, maar wel heb je een sterkere motor nodig wat weer wat meer kan kosten.