De voordelen van elektrische rolluiken | Automatisering voor gemak

Elektrische rolluiken bieden een scala aan voordelen, maar het is belangrijk om zowel de kosten als de mogelijke nadelen te overwegen voordat je een beslissing neemt. Laten we eens kijken naar wat je kunt verwachten als het gaat om de prijs, voordelen en nadelen van elektrische rolluiken.

Kosten elektrische rolluiken


De prijs van elektrische rolluiken varieert doorgaans van €275,- tot €1.000,- per stuk, afhankelijk van factoren zoals afmetingen, type en materiaal. Naast de kosten van het rolluik zelf, moet je ook rekening houden met montagekosten en de prijs van het bedieningssysteem.

De kosten voor bediening beginnen meestal bij €75,- voor een eenvoudig systeem. Hoe geavanceerder en gebruiksvriendelijker de bediening, des te hoger de prijs over het algemeen zal zijn.

OnderdeelPrijs
Rolluik€100-€600
Montage€100-€200
Bediening€75-€200

Voordelen en nadelen

Aan elektrische rolluiken zitten zowel voordelen als nadelen. Dit wil je natuurlijk weten voordat je overgaat tot aankoop van een rolluik. Ontdek hier welke pluspunten en minpunten het automatiseren van rolluiken heeft.

Voordelen

 1. Veiligheid: Elektrische rolluiken vormen een effectieve barrière tegen inbraak en vernieling, waardoor je huis beter beschermd is.
 2. Zonwering: Ze helpen bij het reguleren van de hoeveelheid zonlicht die een kamer binnenkomt, waardoor je interieur koeler blijft en verkleuring van meubels wordt verminderd.
 3. Geluidsisolatie: Elektrische rolluiken dempen geluiden van buitenaf, waardoor je een rustiger en comfortabeler binnenklimaat creëert.
 4. Isolatie: Ze helpen bij het isoleren van de ruimte, waardoor warmte in de winter binnen blijft en koele lucht in de zomer.
 5. Energiebesparing: Door hun isolerende eigenschappen kunnen elektrische rolluiken helpen bij het verlagen van energiekosten, met sommige rapporten die wijzen op besparingen tot wel 40%.
 6. Esthetiek: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, waardoor ze passen bij de architectuur en esthetiek van vrijwel elk huis.
 7. Gemak: Elektrische rolluiken kunnen eenvoudig worden bediend met een afstandsbediening of via een app op je smartphone, waardoor je ze gemakkelijk kunt openen en sluiten zonder dat je fysiek hoeft te werken.
 8. Privacy: Door het eenvoudig sluiten van de rolluiken kun je genieten van privacy in je huis, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over inkijk van buitenaf.

Nadelen

 1. Initiële kosten: Elektrische rolluiken kunnen duurder zijn in aanschaf dan handmatige rolluiken vanwege de extra elektronische componenten en installatiekosten.
 2. Onderhoud en reparatie: Elektrische rolluiken kunnen complexer zijn om te onderhouden en repareren dan handmatige rolluiken. Als er elektronische storingen optreden, kan het nodig zijn om een specialist in te schakelen voor reparatie.
 3. Afhankelijkheid van elektriciteit/stroomuitval: Elektrische rolluiken zijn afhankelijk van elektriciteit om te functioneren. Als er een storing optreedt in het elektriciteitsnetwerk, kunnen de rolluiken niet worden bediend totdat de stroomvoorziening is hersteld. Tenzij ze ook voorzien zijn van een handmatige optie.
 4. Potentiële storingen: Net als bij elk elektronisch apparaat bestaat er een risico op storingen of defecten in de elektronische componenten van de rolluiken, wat kan leiden tot ongemak en kosten voor reparatie.
 5. Complexiteit: Sommige mensen kunnen de voorkeur geven aan de eenvoud van handmatige bediening boven de complexiteit van elektrische bedieningssystemen.

Verschillende soorten bedieningssystemen

 1. Schakelaars: Dit zijn eenvoudige schakelaars die aan de muur worden gemonteerd en worden bediend door deze aan te zetten of uit te zetten. Ze kunnen worden gebruikt voor individuele rolluiken of groepen rolluiken die op hetzelfde circuit zijn aangesloten.
 2. Afstandsbedieningen: Afstandsbedieningen maken draadloze bediening van rolluiken mogelijk vanaf elke locatie binnen het bereik van de afstandsbediening. Ze bieden gemak en flexibiliteit en zijn vooral handig voor rolluiken op moeilijk bereikbare plaatsen.
 3. Smart Home Integratie: Rolluiken kunnen worden geïntegreerd in smart home systemen, waardoor ze kunnen worden bediend via smartphone-apps, stemassistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistant, of geprogrammeerd kunnen worden om automatisch te openen en te sluiten op specifieke tijden of omstandigheden.
 4. Timerfuncties: Sommige elektrische bedieningssystemen voor rolluiken zijn voorzien van ingebouwde timers waarmee je kunt instellen wanneer de rolluiken automatisch moeten worden geopend of gesloten. Dit kan handig zijn voor het reguleren van privacy, zonwering of het simuleren van aanwezigheid tijdens afwezigheid.
 5. Zon- en windsensoren: Geavanceerde systemen kunnen worden uitgerust met sensoren die reageren op veranderingen in de weersomstandigheden, zoals zonlicht of harde wind. Deze sensoren kunnen de rolluiken automatisch openen of sluiten om oververhitting te voorkomen of schade door sterke wind te verminderen.
 6. Centrale bedieningssystemen: Voor huizen met meerdere rolluiken kunnen centrale bedieningssystemen worden gebruikt om alle rolluiken tegelijkertijd te bedienen vanaf één centrale locatie, zoals een bedieningspaneel of een smartphone-app.