Inbouwrolluiken

Inbouwrolluiken bieden een scala aan voordelen, van verbeterde isolatie tot verhoogde veiligheid. Met hun naadloze integratie in de gevel zorgen ze niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijke uitstraling, maar bieden ze ook privacy en geluidsisolatie. In deze tekst worden zowel de prijzen als de voor- en nadelen van inbouwrolluiken belicht.

Prijzen inbouwrolluiken

De exacte kosten van een inbouwrolluik zijn afhankelijk van een aantal zaken zoals:

  • Afmeting van het rolluik
  • Materiaal
  • Dikte van de lamellen
  • Handmatige of elektrische bediening
MateriaalPrijs
Kunststof inbouwrolluik€100-€140 per m2
Aluminium inbouwrolluik€150-€250 per m2

Voordelen van inbouwrolluiken 

Ingebouwde rolluiken bieden diverse voordelen. Dankzij hun nauwe plaatsing bij het raam leveren ze extra isolatie op. Bovendien zijn ze naadloos geïntegreerd in de gevel, wat resulteert in een esthetisch aantrekkelijke uitstraling. Hieronder vindt u meer informatie over de voornaamste voordelen van ingebouwde rolluiken.

Mooie integratie met de gevel

Een voordeel van inbouwrolluiken is de naadloze integratie met de gevel. Deze rolluiken worden meestal op maat gemaakt en voornamelijk geïnstalleerd bij nieuwbouwwoningen. Wanneer ze goed zijn afgewerkt, zijn de revisiekasten en geleiders vanaf de buitenkant niet zichtbaar, waardoor er ook binnenshuis geen visueel ongemak ontstaat. Bovendien zorgen inbouwrolluiken voor verduistering, wat meer privacy binnenshuis mogelijk maakt.

Verbeterde isolatie

Een ander voordeel van de inbouwrolluiken is de verbeterde isolatie die ze bieden. Doordat inbouwrolluiken achter de gevel worden geplaatst, is er geen ruimte tussen het rolluik en het raam. Hierdoor wordt hinder door zijwind voorkomen en blijft in de winter de warmte binnen behouden. Tegelijkertijd houden inbouwrolluiken in de zomer de warmte buiten. Echter, isolatie is niet het enige voordeel van inbouwrolluiken. Dankzij hun inbouwconstructie werken ze ook geluiddempend, waardoor u minder last heeft van geluiden van buitenaf.

Veiligheid

Naast het bieden van verbeterde isolatie en een mooie afwerking verhoogt een inbouwrolluik ook de veiligheid in huis. Met gesloten rolluiken vermindert u aanzienlijk het risico op inbraak. Bovendien zijn er tegenwoordig extra opties beschikbaar om de rolluiken nog beter te beveiligen. Zo kun je kiezen voor een omkasting van extra stevig aluminium en zijn veiligheidsgeleiders een mogelijkheid. Op deze manier krijgen inbrekers geen grip op het rolluikblad, waardoor het moeilijker wordt om het open te trekken.

Nadelen 

Aan inbouwrolluiken zitten ook wat kleine nadelen 

Geluid en licht

Bij het openen of sluiten van de rolluiken maakt het behoorlijk wat geluid. Zeker bij een elektrisch rolluik is dit het geval. Sommige mensen ervaren dit als hinderlijk. Daarnaast is bij het sluiten van een inbouwrolluik het ook meteen goed donker, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een screen waarbij nog wat daglicht naar binnenkomt. 

Hak- en breekwerk

Bij een bestaande woning is er veel hak en breekwerk nodig, daarom is het vaak alleen mogelijk om bij nieuwbouw of een grote renovatie de inbouwrolluiken te laten plaatsen, omdat de kosten anders enorm hoog worden.