Opbouwrolluiken

Een opbouwrolluik wordt als één geheel met het raam geïnstalleerd, waardoor het een ideale keuze is voor zowel renovatie als nieuwbouwprojecten. Maar wat houdt een opbouwrolluik precies in? Hier vind je informatie over prijzen en de voordelen en nadelen van opbouwrolluiken.

Wat is een opbouwrolluik

Een opbouwrolluik is een type rolluik dat direct boven het raam gemonteerd wordt. Het wordt “opgebouwd” op het raamkozijn, vandaar de naam. Bij dit type rolluik is de rolluikkast meestal zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw, boven het raam. Opbouwrolluiken worden vaak gebruikt bij zowel nieuwbouw als renovatieprojecten vanwege hun eenvoudige installatie en efficiënte integratie met het raam.

Wanneer zijn opbouwrolluiken de beste optie

 1. Nieuwbouwprojecten: Voor nieuwbouwprojecten waarbij nog geen ramen zijn geïnstalleerd, kunnen opbouwrolluiken gelijktijdig met de ramen worden geplaatst, wat zorgt voor een naadloze integratie en een strak uiterlijk.
 2. Renovaties: Bij renovaties waarbij het moeilijk is om inbouwrolluiken te installeren vanwege bestaande constructies of beperkte ruimte, kunnen opbouwrolluiken een handige en praktische oplossing zijn.
 3. Wanneer thermische isolatie belangrijk is: Opbouwrolluiken bieden vaak een betere thermische isolatie dan traditionele rolluiken vanwege de strakke aansluiting op het raam, wat kan helpen bij het verminderen van warmteverlies in de winter en het buitenhouden van hitte in de zomer.
 4. Geschikt voor verschillende raammaterialen: Opbouwrolluiken zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt in combinatie met houten, PVC- en aluminiumramen, waardoor ze geschikt zijn voor diverse bouwstijlen en -materialen.
 5. Wanneer zichtbaarheid van de rolluikkast geen probleem is: Als het esthetische aspect minder belangrijk is en er geen bezwaar is tegen het zichtbaar zijn van de rolluikkast aan de buitenkant van het gebouw, kunnen opbouwrolluiken een praktische en kosteneffectieve keuze zijn.

Voordelen

 1. Rolluikkast binnenshuis: De rolluikkast is geïntegreerd in het interieur, waardoor er geen zichtbare kast aan de buitenkant van de gevel is die het uiterlijk verstoort.
 2. Compacte rolluikkast: Opbouwrolluiken hebben een kleinere oproldiameter in vergelijking met inbouwrolluiken, waardoor ze minder ruimte innemen en er geen significant verlies van licht of ruimte is.
 3. Geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie: Opbouwrolluiken worden gelijktijdig met het raam geïnstalleerd, waardoor ze ideaal zijn voor zowel nieuwbouwprojecten als renovaties.
 4. Uitstekende thermische isolatie: Dankzij de naadloze integratie met het raam bieden opbouwrolluiken een optimale thermische isolatie, waardoor er geen kans is op tocht of koudebruggen, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen.
 5. Verbeterde akoestische isolatie: Naast thermische isolatie bieden opbouwrolluiken ook een effectieve geluidsisolatie, omdat ze het raam vormen tot een enkel geheel, wat bijdraagt aan een stillere en comfortabelere leefomgeving.
 6. Geschikt voor alle ramen: Ze zijn geschikt voor een naadloze integratie met houten, PVC- en aluminiumramen.

Nadelen

 1. De rolluikkast is niet zichtbaar aan de buitenkant van het gebouw, maar bevindt zich binnen. Dit kan door sommige mensen als hinderlijk worden ervaren.
 2. Vaak worden opbouwrolluiken aanbevolen voor renovaties, terwijl inbouwrolluiken doorgaans als esthetisch aantrekkelijker worden beschouwd en meestal alleen haalbaar zijn bij nieuwbouwprojecten.

Wat kosten opbouwrolluiken

Het is lastig om van tevoren de exacte kosten van een opbouwrolluik vast te stellen, omdat deze afhankelijk zijn van verschillende factoren. De prijs kan variëren op basis van het materiaal van het rolluik, de kleur, de dikte van de lamellen, de keuze tussen elektrische of handmatige bediening, en uiteraard ook de afmetingen van het raam.

Om toch een indicatie te geven kun je het best uit gaan van een prijs tussen de €110,- en €130,- per vierkante meter.