PVC Rolluiken

PVC is een veel gebruikt materiaal voor rolluiken in particuliere woningen. Dit komt door het onderhoudsgemak en uitstekende isolerende eigenschappen. Dit artikel biedt een overzicht van de verschillende uitvoeringen, voordelen en prijzen van PVC rolluiken.

Kosten rolluiken

De kosten voor het installeren van kunststof rolluiken variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het totale oppervlak van de rolluiken, het type bediening en de installatiemethode (inbouw, opbouw, voorzet) zijn enkele van de belangrijkste factoren die de kosten bepalen.

Voor een standaard PVC rolluik met handmatige bediening kunnen de kosten beginnen bij ongeveer 100 euro per vierkante meter. Het installeren van de rolluiken is echter niet inbegrepen in deze prijsindicatie. De installatiekosten worden beïnvloed door verschillende factoren en kunnen variëren.

Voordelen en nadelen

Ontdek hier de voordelen en nadelen van PVC rolluiken

Voordelen pvc rolluiken

 1. Isolatie: PVC rolluiken bieden thermische isolatie, waardoor warmte in de winter wordt vastgehouden en warmte in de zomer wordt buitengehouden. Dit kan helpen om energiekosten te verlagen door de behoefte aan verwarming en koeling te verminderen.
 2. Geluidsisolatie: Door hun dichte structuur helpen PVC rolluiken om geluid van buitenaf te verminderen, waardoor een rustigere en meer comfortabele binnenomgeving ontstaat.
 3. Privacy en veiligheid: Rolluiken van PVC bieden privacy door het blokkeren van het zicht van buitenaf. Bovendien fungeren ze als een extra beveiligingslaag, waardoor het moeilijker wordt voor indringers om binnen te komen.
 4. Bescherming tegen weersinvloeden: PVC rolluiken bieden bescherming tegen weersinvloeden zoals wind, regen, hagel en zelfs zonlicht, wat kan helpen om de levensduur van ramen en deuren te verlengen.
 5. Lichtregulatie: Met PVC rolluiken kun je de hoeveelheid natuurlijk licht die een kamer binnenkomt regelen. Je kunt de rolluiken volledig sluiten voor volledige duisternis of ze gedeeltelijk openen om wat licht binnen te laten terwijl je toch privacy behoudt.
 6. Eenvoudig onderhoud: PVC rolluiken zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Ze vereisen geen regelmatige schilderbeurten zoals houten rolluiken en kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met water en milde zeep.
 7. Duurzaamheid: PVC rolluiken zijn over het algemeen duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor ze een lange levensduur hebben en een goede investering zijn op lange termijn.

Nadelen pvc rolluiken

 1. Esthetiek: Sommige mensen vinden dat PVC rolluiken niet zo aantrekkelijk zijn als rolluiken gemaakt van andere materialen, zoals hout of aluminium. Dit kan vooral belangrijk zijn als het uiterlijk van je huis een grote rol speelt.
 2. Minder flexibiliteit in kleur en afwerking: PVC rolluiken zijn meestal verkrijgbaar in een beperkt aantal kleuren en afwerkingen in vergelijking met andere materialen zoals hout. Dit kan een belemmering zijn als je op zoek bent naar een specifieke kleur of afwerking die niet beschikbaar is in PVC.
 3. Kwetsbaarheid voor schade: Hoewel PVC rolluiken over het algemeen duurzaam zijn, kunnen ze gevoelig zijn voor krassen, deuken of scheuren bij blootstelling aan extreme omstandigheden zoals hevige hagel of langdurige blootstelling aan de zon.
 4. Milieukwesties: PVC is een plastic materiaal dat afgeleid is van aardolie, en de productie ervan kan milieueffecten hebben, zoals het vrijkomen van schadelijke chemicaliën en de generatie van niet-biologisch afbreekbaar afval. Sommige mensen maken zich zorgen over de ecologische impact van het gebruik van PVC-producten.
 5. Mogelijkheid tot vervorming: Bij blootstelling aan hoge temperaturen kunnen PVC rolluiken enigszins vervormen of kromtrekken, waardoor hun functionaliteit en esthetiek worden aangetast.

Onderhoud PVC rolluiken


Het onderhoud van PVC rolluiken is over het algemeen vrij eenvoudig en vereist niet veel tijd of moeite. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van PVC rolluiken:

 1. Regelmatig reinigen: Maak een routine van het regelmatig reinigen van je PVC rolluiken om stof, vuil en insecten te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een doek en een mild reinigingsmiddel vermengd met water. Spoel de rolluiken af met schoon water en droog ze vervolgens af met een schone doek.
 2. Smeren van bewegende onderdelen: Controleer periodiek de bewegende onderdelen van de rolluiken, zoals de geleiders en de veeras. Breng indien nodig een smeermiddel aan om soepel en probleemloos functioneren te garanderen.
 3. Controleer op beschadigingen: Inspecteer de PVC rolluiken regelmatig op eventuele beschadigingen, zoals krassen, deuken of scheuren. Als je beschadigingen opmerkt, repareer ze dan indien mogelijk om verdere schade te voorkomen.
 4. Bescherming tegen weersinvloeden: Overweeg om tijdens periodes van extreme weersomstandigheden, zoals stormen of hevige wind, je PVC rolluiken te sluiten om ze te beschermen tegen mogelijke schade.
 5. Voorkom overmatige belasting: Vermijd het overmatig belasten van de PVC rolluiken door ze niet te gebruiken als klimhulpmiddel of om er zware voorwerpen op te plaatsen.
 6. Professioneel onderhoud: Overweeg om periodiek professioneel onderhoud uit te laten voeren aan je PVC rolluiken, vooral als er specifieke problemen zijn of als je twijfelt over de staat van de rolluiken.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren en aandacht te besteden aan eventuele problemen, kun je de levensduur van je PVC rolluiken verlengen en ervoor zorgen dat ze goed blijven functioneren.