Soorten rolluiken

Er bestaan diverse varianten van rolluiken die op verschillende manieren kunnen worden geïnstalleerd. De keuze van installatiemethode is afhankelijk van je voorkeuren en de afmetingen van het raam. Rolluiken kunnen op de muur, op het kozijn of tussen de muren worden gemonteerd. Het meest populaire type is het rolluik op de dag, ook bekend als een opbouwrolluik. Hieronder worden de verschillende soorten rolluiken nader toegelicht.

1. Voorzetrolluik

Een voorzetrolluik wordt aan de buitenkant van het raam geïnstalleerd, waarbij het op het kozijn of op de muur wordt gemonteerd. Met een voorzetrolluik blijft er een kleine opening tussen het raam en het rolluik, waardoor je het raam nog een beetje kunt openen. Deze installatie vereist geen breekwerk.

✓ Niet veel sloopwerk nodig
✓ Ramen kunnen een klein beetje open
X Kast steekt enigszins uit

2. Inbouwrolluik

Een ingebouwd rolluik wordt achter de buitenmuur en boven het raam geplaatst, waardoor de rolluikkast volledig verborgen is, zowel aan de binnen- als buitenkant. Deze installatie wordt het meest gezien bij nieuwbouwwoningen, maar kan ook worden toegepast bij bestaande bouw. Het installeren van een ingebouwd rolluik vereist echter vaak veel sloop- en breekwerk, wat niet altijd de meest ideale methode is. Daarom is het belangrijk om je altijd goed te laten informeren door onze specialisten voordat je kiest voor een ingebouwd rolluik.

✓ De kast is volledig uitzicht
X Veel breekwerk en sloopwerk nodig

3. Opbouwrolluik

Een opbouwrolluik wordt gemonteerd op het kozijn of aan de gevel en vertoont gelijkenissen met een voorzetrolluik. Het belangrijkste verschil is dat een opbouwrolluik de optie biedt om een geheel te vormen met het raam. In deze configuratie bevindt de rolluikkast zich aan de binnenzijde van het kozijn. Deze aanpak is uitermate geschikt voor zowel renovaties als nieuwbouwwoningen.

✓ Mogelijkheid om het tot een geheel te vormen met het raam
X Alleen mogelijk bij nieuwbouw of grote verbouwingen